Wszystko o pudrze

Puder był już stosowany w bardzo zamierzchłych czasach. Oczywiście właściwości pudru na przestrzeni wieków zostały ulepszone, jednak cel jego stosowania jest niezmienny- zmatowienie skóry. Puder ujednolica kolor skóry i utrwala podkład.

Postać pudru
Jeśli chodzi o postać pudru to mamy:
-puder w kulkach
-sypki
-prasowany
-rozświetlający
-brązujący i mineralny (w kamieniu).
Najpopularniejsze są pudry sypkie i w kamieniu.

Trzy podstawowe rodzaje pudru:
-puder mineralny
-pochodzenia zwierzęcego
-roślinny
Puder mineralny z takich surowców jak kreda, gips czy talk. Może to też być tlenek cynku lub dwutlenek tytanu.
Puder zwierzęcy – jest wzbogacany wyciągiem z pereł, motyli lub jedwabiu.
Puder roślinny jest głównie tworzony na bazie mąki (pszennej lub kukurydzianej) oraz lotosu.

Zastosowania pudrów
W kulkach: wyrównanie kolorów twarzy, odświeżenie koloru skóry (róż), wywołanie wrażenia opalenizny (brąz), roświetlenie.
Sypki: utrwala makijaż poprzez to, że mocno wiąże się z podkładem. Do aplikacji polecam puszek, którym to puder „wtłaczamy” w pory skóry. Może być stosowany na dowolnej części ciała. Występuje puder sypki transparentny, w dużej gamie odcieni, matowy oraz opalizujący.
Prasowany: aplikujemy pędzelkiem lub puszkiem, ma własności matujące, pozwala na poprawienie wyglądu błyszczącej twarzy, jednak należy uważać z grubością warstwy gdyż lubi zalegać w rozszerzonych porach skóry.
Rozświetlający: rozprasza światło, wygładza, pomaga zapobiec cieniom pod oczami.
Brązujący: sprawdza się w roli różu do policzków, łatwo powoduje powstawanie smug, może też wywołać wygląd przetłuszczającej się twarzy. Ogólnie sprawia, że twarz wygląda cieplej, pełniej.
W kamieniu: powstaje na bazie naturalnych surowców mineralnych. Jego główne zastosowanie to matowienie skóry na twarzy.

Mam nadzieję, że wiedza przeze mnie przekazana pozwoli Ci dokonać świadomego zakupu. A puder wybrany przez Ciebie będzie zastosowany w odpowiednim celu.

Subscribe / Share

Article by admin

Authors bio is coming up shortly.
admin tagged this post with: , Read 181 articles by

Dodaj komentarz